<

Utvärdering av dagens ridpass + lite annat

Hellojsan!
Precis käkat världens goaste köttfärspaj så nu är jag mätt och belåten!
 
Stallmötet var jättemysigt, få lära känna alla i stallet och dricka kaffe (hehe). Älskar verkligen stallmöten för det är ju så himla mysigt! Bara sitta och prata om allt som rör hästar och dricka kaffe samt äta lite kaka. Tummen upp för sånt nu i höst!
 
Hoppade somsagt idag, då testade jag övningen med att hoppa i en åtta. Det var både ett bra och ett dåligt pass, men med det dåliga så vet jag ju vad vi behöver träna (mycket) mer på!
Iallafall, red fram som vanligt och travade över bommarna (som Bobby trodde var ett hinder på 1m, han skulle absolut hoppa så högt över han bara kunde när vi kom i trav) i ett åtta, gick jättebra. Sen tog jag åttan i galopp med bommarna på marken fortfarande, då var det inte lika viktigt att hoppa högt över, bara flyga lite. 
La upp bommarna sedan och lät hindret ligga på 55cm, då det räcker för att få honom att hoppa och det var ju inte höjden vi fokuserade på idag :)
Över mina förväntningar så bytte han och landade i rätt galopp varje gång vi hoppade, vilket jag inte alls visste att han kunde ! Så där blev jag väldigt positivt överraskad :) Dutti snutt!
Det som var mindre bra var att han svängde iväg åt vänster/höger (beroende på vilket hinder vi hoppade) eftersom att han visste vilken väg han skulle ta. Blir att jobbar MYCKET med innerskänkeln och få honom att gå den vägen JAG vill ;) Annars är jag nöjd med idag, han löste olika situationer vi hamnade i, ifall vi kom för nära eller för långt ifrån i avtrampet, om han inte riktigt orkade så vi fick travhoppa, min duktiga lilla skrutt! :)
 
En övning jag verkligen rekommenderar till alla ryttare, oavsett nivå. Man kan ju öka svårigheten genom att göra mindre svängar, öka tempot m.m För oss funkade den bra och blir en bra sak att öva på, speciellt svängarna och han fick känna på lite olika avstånd. Tummen upp för denna övningen, den ska ridas snart igen!
 
Och eftersom att jag älskar min häst så himla mycket smörjde jag in hans ben med massageliniment samt bjöd på en massa massa godis hihi ;)
 

Dagens hoppövning!

Som jag sa tidigare tänkte jag hoppa lite idag och hittade en bra övning på Hippson som jag tänkte köra på idag! Träna i både trav och galopp, med stora svängar och inte 'överträna' som det står lite längre ner. 
Rider denna idag för att få träna på att svänga och känna om Bobby tycker den är rolig så man kan rida denna övningen fler gånger! :)
 
Svårighetsgrad: Bas

Hoppa en åtta med möjligheter

Från okomplicerat markarbete till riktig omhoppningsträning - det är enkelt att variera den här hoppövningen från tränaren Linda Edbom. 

Tipstack till: Linda Edbom
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
Hästen ska sätta sig i galoppen, hitta rytm och själv sköta avsprångspunkten med hjälp av hoppövningen från Linda Edbom. Dessutom vill Linda att ryttaren ska ta tillfället i akt att känna hur hästen beter sig i olika varv. 
- Flyter den ut i ena varvet måste du använda ytterskänkeln, tränger den inåt i andra varvet, var på med innerskänkeln.
En bonus med övningen är att hästen tycker att den är dunderkul. Dessutom kan ekipage på olika nivå hoppa samma hinder, eftersom det går att göra övningen svårare och lättare beroende på väg och tempo. 
 
 Gör så här: 
Bygg hinder, låt dem vara låga från början. Värm upp ordentligt, gärna med voltövningen Linda Edbom bidragit med här på Hippson.
I början tar du ut svängarna och låter hindren vara låga. Om du eller hästen är på låg utbildningsnivå går det bra att komma på i trav och låta den galoppera några språng efter hindren. 
När det börjar kännas bra kan du ta snävare svängar i högre tempo och höja hindren, men till max en meter tycker Linda. 
- Variera dig och använd fantasin. Börja på större väg och låt hästen hitta rytmen i galoppen. Var noga med vägen och ratta inte så mycket till hindret. Låt hästen sköta avsprångspunkterna, fokusera inte på det, säger hon. 
Ta åttan några gånger, gå sedan ner och skritta och ta vara på tiden för att analysera hur det går och vad du kan göra för att förbättra nästa runda. 
- När man börjar minska vägen är det ganska jobbigt för hästen, så håll inte på för länge, ta pauser.

Syfte:

Att hitta en god rytm i galoppen och få hästen att följa med dig på den väg du vill.

Svårighetsgrad: 
Från bas och uppåt. Som lättare grundövning kan du börja i trav med större väg. Övningen kan göras svårare med snävare svängar och högre tempo.

Tänk på det här: 
Ta pauser så att hästen inte blir för trött. Det blir jobbigt om man svänger snävare, särskilt för bakdelen, ofta bakknäna. "Tänk på att inte överträna din häst", säger Linda.


Du kan variera åttans storlek och form hur du vill, men ovanstående ridväg är en bra väg att börja med. 
Du kan variera åttans storlek och form hur du vill, men ovanstående ridväg är en bra väg att börja med. 

Min drömoutfit!

Detta är min drömoutfit på tävlingsplatsen. 
Kan dö för Spooks-kavajerna! Ursköna och så sjukt snygga, speciellt med swarovski! Passar utmärkt till min John Whitaker-hjälm med swarovski hihi. 
Tror nog jag önskar mej denna Spooks-kavajen i födelsedagspresent också haha!
(mycket man vill ha, verkligen)

Sunny Sunday!

Gooodmorgon!
Soligt idag, gud så skönt! Kanske man kan ha lite hopp om att solen inte kommer försvinna för resten av vintern. 
Idag är det stallmöte som gäller, sen tänkte jag skutta lite med min stora ponny. Enkela hinder, kanske någon oxer då vi måste träna upp självförtroendet för varandra i hoppningen :) 
Resten av dagen ska jag bara ta det lugnt, mår mycket bättre nu så skolan väntas imon! Har inte så mycket att skriva haha, som vanligt.. Hade varit kul att få lite kommentarer om vad som skulle vara intressant att läsa om! 
 
Var förresten en väldigt snäll flickvän i morse som gjorde frukost på sängen till min fine pojkvän som jobbat 02.00 - 07.00 inatt och somnade så sött på soffan <3 Själv hällde jag i mej en kopp med kaffe, vilket idag var två cappucino och varm+skummad Latte Art mjölk = NAMNAM! Kanske ska gå och fixa en till kaffe bara för att haha.. Har verkligen blivit en liten kaffetant, måste ha mitt kaffe varje morgon en stund efter jag har ätit min frukost. Speciellt innan skolan! Usch, jag har ju inte ens fyllt 17 än, ska det börjas redan? ;)
 
Jaja, ska drömma mej bort bland en massa saker i hästväg jag verkligen skulle vilja ha men som min plånbok vägrar betala åt mej! Hörs sen !
bild på mej och min underbara pojkvän när vi var i Los Angeles förra året i November, 
gud va jag saknar den sjukt underbara staden <3
 
 

Dagens vill ha!

Tjohej!
Sitter och kollar runt lite på ridstövlar då mina bruna Tretorn inte passar så bra längre.
Tittat runt och har sedan länge fastnat för ett par Pioneer Crocodile, antingen bruna eller svarta. Vita går också bra haha!
 
Sen så är jag dödsförälskad i dessa Millenuim Ramses 2 Moka som jag hittade på Gbg horse show i vintras
Och jag som snart fyller år! haha!
(kan ju hoppas att någon utav mina fina släktingar ser detta och tycker att jag är värd ett par utav dessa 2 ridstövlar)

Vilken borde jag välja?

Det är ganska lång tid kvar innan jag och Bobby gör våran tävlingsdebut, men när vi väl gör det så har jag två alternativ att välja mellan på våran debut!
Vilken utav alternativ 1 och alternativ 2 tycker ni? Skicka iväg en kommentar!
 

Tips!

Tänkte dela med mej av vad jag gör just nu haha!
Det är så att jag sätter upp de ridövningar jag tycker verkar bra i mitt skåp i stallet, 
det är skitsmart ! Så när man ska hämta ridhjälmen, så kan man kolla och läsa om någon övning så får man lite inspo till ridpasset. Så just nu har jag skrivit ut 4 olika övningar som jag ska sätta upp när jag åker ut till stallet.
För mej funkar det bra och det är riktigt roligt , då jag som jag sagt tidigare har dålig fantasi och som jag också sagt tidigare har Hippson riktigt bra övningar. Tycker ni borde testa! :)
 

Lördag!

Godmorgon goingar!
Äntligen Lördag, om man vore frisk. Haha gud va jag tjatar om att jag är sjuk, förlåt! 
Men måste bara säga att min halsonda är borta, men har fått en rejäl slemhosta istället. Kul..
Förövrigt är det en regning och grå lördag, helt okej enligt mej. Tycker det är så mysigt, förutom när man ska ut och åka till stallet, haha.. Idag åker jag till stallet tidigare och ska försöka fixa iordning min häst utan att den andra hästen i stallet står inne.. Ja, vå får se hur det går!
Bobby har väldigt svårt för att vara utan sina hästkompisar, eller hästar överhuvudtaget. Men det har blivit såå mycket bättre den senaste tiden då han börjar tillfriskna då han inte mått bra i sina organ alls sen jag köpte honom, vilket gjorde att hans känslor utlöstes från sina organ och gjorde att han blev blockerad och okontrollerbar så fort han blev lite stressad, vilket han blev så fort det inte fanns någon anna häst i närheten.
Men nu så är han hur duktig som helst, har inte stressat upp sig alls de senaste månaderna och jag är så glad för det! Så idag blir det lite utav ett test för att se hur han hanterar att vara ensam i stallet, hm. 
Jaja, det går nog bra!
 
annars blir det en lugn lördag, försöka vila upp sig inför måndag och bli frisk. Och om 1 vecka ska jag hem till min mamma för att vi ska fira mej då jag fyller år tisdagen den 9onde, så om exakt en vecka får jag ÄNTLIGEN min nya mobil, en Samsung Galaxy S3 ! <3 usch som jag längtar, min iPhone 4 är inte så bra längre haha.. 
Min pojkvän har också en Galaxy S3 , vilket gör det lite extra jobbigt haha ;) 
 
Har inte så mycket att säga just nu, ska sätta mej och pyssla ihop något tidsinställt inlägg så det uppdateras här idag :) 
Ha det så bra och ha en grymme Lördag! 
 

Premiär ridit i paddocken!

Tjosan! 
Red ute i paddocken för första gången sen jag flyttade till stallet vi står i nu, eftersom att det var så himla fint väder! Det var inte det bästa passet vi ridit, men det var okej. Han var ganska seg och väldigt tittig, men det är ingen fara, han tycker det är så spännande att få vara utomhus hihi. Men som sagt, helt okej.
Dock började det regna när jag skulle skritta av så skyndade in i ridhuset haha, jag gillar verkligen inte att vara ute i regnet. 
 
Nu sitter jag och myser, känner mej äntligen bättre! Halsen gör inte lika ont, dock hostar jag som en galning. Menmen, bättre än halsont! Hoppas min aptit blir bättre, har knappt ätit någonting när jag varit sjuk. Nåja, allting löser sig! 
 

Vi hörs imorgon med bätte uppdatering från min sida! Nattinatti <3
 

Bettexperter sökes!

Hej igen!
jag har ett väldigt problem, och det är så att Bobby gillar inte sina bett. Använder ett waterford som funkar hyfsat och ett vanligt tredelat som han inte funkar på alls. jag behöver hjälp med att hittnettot bra bett! 
Han är ganska seg och stark i munnen, så har tittat på ett Nathe Flippanbett vilket ska funka riktigt bra och få hästarna att tugga på bettet vilket jag vill att Bobby ska göra. 
såhär ser flippanbettet ut:
någon som har några tips på bra och hyfsat billiga bett som skulle passa Bobby? Inte så lätt för er att veta exakt hur han är, men bara förslag hade varit jättebra! Eller någon som säljer eller vet någon som säljer ett Flippanbett i storlek 12,5 hör gärna av er!
Såklart sitter det mycket i att träna träna träna , vilket jag gör varje dag, men tänkte ha ett flippanbett undertiden, som ett hjälpmedel :)

Sovande pojkvän

Åh härliga Fredag! 
Sitter i sängen och mår fortfarande inte bra :( Min fina pojke sover, han gick upp kl 1 inatt för att jobba så nu ligger han och sover <3 Själv är jag 'pigg' så sitter vid datorn tills han vaknar igen hihi.
Idag vet jag inte vad som händer, funderar på vad jag ska göra med Bobby idag. Bara att klicka in sig på Hippson.se ! 
 
Ja inte världens roligaste inlägg kanske, men uppdaterar senare :) Puss!
 

Kort dressyrpass som blev långt

Hejsansvejsan! 
Nu sitter jag och min kurrande mage samt onda hals i soffan efter ett minst sagt utmattande pass.
Inte så gött att rida en häst man måste arbeta sjuuukt mycket med benen på haha! Blev så trött att jag longerade honom de sista 5 minuterna så han fick trava av sig ordentligt. 
Red som sagt små volter vid A,B,C,E + några extra volter på långsidorna. Gick riktigt bra, blev ett jämnare stöd än han haft innan och det kändes riktigt bra! Galopperade bara lite snabbt på volten då jag tyckte det blev alldeles för jobbigt (eftersom att jag är sjuk) och även han tyckte det blev jobbigt i slutet. 
Men det var riktigt roligt att han jobbade på så bra! :)
 
Nu är det snart sängen, förhoppningsvis kan jag gå till skolan imorgon. Börjar få dåligt samvete för att jag inte varit där haha, konstigt nog.. 
Vi hörs imorgon, gonatt ! <3
 
övningen jag red idag, simpel och väldigt bas, men mycket givande. Iallafall för våran del.

Mot stallet, och vidare !

Hej igen ! Sitter i bilen påväg till stallet , brum brum . Ska rida idag, ett lättare pass med fokus på små volter . Hörs sen , Hejhej !


Det där med att klappa hästen

När jag började med Horsemanship så lärde jag mig att försöka tänka som hästen och även att klappa sin häst när den varit duktig. Jag klappar min häst i princip hela tiden, för jag älskar att röra honom och såklart som beröm. 
Men istället för att klappa, så stryker jag min hand över halsen eller vart jag nu rör honom, för en häst känner när en fluga landar på deras hals då tillexempel. Hur mycket känns det då när vi klappar dom, sådär klapp klapp ? 
Jag menar inte att vi klappar med all kraft vi har och slår dom, men ändå. Den lilla kraft vi använder när vi ger dom en klapp på halsen efter att dom hoppat detdär hindret som var riktigt läskigt, så känns det mer än vi tror.
Såklart att jag också ger Bobby en sådan klapp då och då, men 99% av alla gånger så stryker jag bara med handen över halsen och manen, för det blir mer behagligt för dom. 
Jag menar absolut inte att det är fel att klappa sin häst, men bara tänk på det.
 
Jag brukar reagera ganska starkt när tex. en hoppryttare i Scandinavium hoppat felfritt och verkligen KLAPPAR och nästan slår hästarna på halsen för att dom var duktiga. Jag tycer det blir lite för mycket. Ska man berömma, gör det med rösten och ge dom mjuka klappar och stryk dom över pälsen, jag tror helt ärligt att dom tycker det känns bättre. Men det är vad jag tror! Menar som sagt inte att man inte får klappa sina hästar klapp klapp, men försök se det ur min vinkel. såklart får man göra hur man vill, och det är så jag gör det :)
 
Vad tycker du om detta?
 

 
 

Hoppövning: Evighetsbana för rytm

Tänkte bjuda på en ridövning även om jag inte kommer rida den idag, men kommer absolut testa den så fort jag blir frisk.
 

Svårighetsgrad: Bas

 

 

Ridövning: Evighetsbana för rytm

 

A-tränaren Leif Hall bjuder på en bana som får fram rytmen i hästar och ryttare. Övningen passar unghästar och mindre rutinerade. Särskilt bra är den för hästar som inte väntar på att ryttaren ska säga vart de ska.

 

Tipstack till: Leif Hall
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
      
Den här övningen är en riktig klassiker, antagligen för att den ger både häst och ryttare så mycket - och för att den inte är krånglig.
- Den är bra för oss som har blandade grupper också, för man kan variera svårighetsgraden utan att bygga om, säger A-tränaren och ridinstruktören Leif Hall. 
(Nästa gång det är hoppövning på Hippson.se får du den avancerade varianten av övningen.)
Vad är det då övningen ger? Ett ekipage som kan rida jämnare, mer rytmiskt. 
- Om man ska kunna rida rytmiskt måste hästen både bjuda och vänta. Det är det man jobbar på jättemycket - om hästen bjuder och väntar är det ganska lätt.
Övningen är särskilt bra för hästar som inte väntar på sin ryttare, eftersom de inte riktigt vet vilken väg som väntar. 
- De lär sig att vänta på sin ryttare och fråga "vart ska jag någonstans?".
  
Bygg så här: 

Bygg banan med avstånd på 22-22,5 meter inomhus. Hindren kan vara ganska låga säger Leif (som med det menar cirka 80 centimeter). Om du har ett "lättare" underlag, till exempel fibersand, kan du behöva länga lite eftersom det är mer lättgalopperat.
Det kan vara bra att använda sig av koner eller liknande för att markera vägen på kortsidan. 
- Många hästar genar, och det är vanligt till och med för rutinerade ryttare att ställa till det för sig genom att rida dåliga vägar, säger Leif.
  
Tips! Ha gärna karaktär på hindren - då tar hästen riktiga språng även om de är små. Kan vara bra att göra många repetitioner på tittiga eller spända hästar så att de slappnar av.
  
Värm upp så här: 
Börja med en enkel uppvärmning, eftersom övningen i sig är ganska tröttande. Värm upp och hoppa sedan på volt på ett enkelhinder några gånger i varje varv.
- På en volt kan man rida jämnare, man kan rida vägen i stället för att bromsa, säger Leif.
Träna på att hålla jämna, rytmiska språng och använd dig av vägen.
  
Gör så här:
När du rider banan ska det vara sex galoppsprång mellan hindren. Fokusera på rytmen. Du får gärna hålla på ett tag så att både du och hästen får upp flåset.
   
Tips! Vuxna ryttare klarar för det mesta av en "evighetsbana", men om Leif har ponnybarn brukar han ofta säga "hoppa det hindret, sedan det", och så vidare - för de kan tycka att det är lite krångligt annars.

 Syfte: Rytm och att hästen ska vänta.

  Svårighetsgrad: Bas-medel.

  Tänk på det här: Det är du som ryttare som bestämmer vägen.


RSS 2.0